Fermenteren Kun je Leren!

Je hebt vast wel eens van Fermenteren gehoord, maar wat is dit nu ook al weer? Langer houdbaar maken van een voedingsmiddel? Iets wat je oma en voorgaande generaties altijd deden. Dat klopt, fermenteren is voor het eerst uitgevonden in 1891 door de Japanse chemicus Jokichi Takamine. En ja, het werd ook onder andere gebruikt om een voedingsmiddel langer te kunnen bewaren, maar dat is niet het enige waarvoor fermentatie gebruikt is.

Desondanks fermenteren dus al generaties terug gaat zien wij ook nu dat dit nog steeds toegepast wordt in onze huidige voedingsindustrie. Denk bijvoorbeeld aan producten als kaas, yoghurt, brood, wijn, bier, augurken, olijven en nog veel meer. Dit zijn producten die je dagelijks nuttigt en waarvan je misschien niet eens wist dat ze gefermenteerd zijn.

Wat betekent fermenteren nou eigenlijk?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van groente, fruit, vlees, vis en zuivel om het langer houdbaar te maken. Nu vraag je je wellicht af of fermenteren dus wel gezond is. Het antwoord op die vraag is zonder meer ja, ook al klinkt dat misschien niet zo geloofwaardig als je aan rotten denkt.

Het is in eerste instantie belangrijk om het woord rotten niet al te letterlijk te nemen. Bij fermentatie zijn micro-organismen druk aan het werk om de structuur, de smaak en de houdbaarheid van producten te veranderen. Het wordt rotten genoemd omdat er bacteriën of schimmels worden ingezet om dit effect te bereiken. Je dient echter bij dit rotten niet te denken aan beschimmelde voeding (met pluizig haar erop) of echt stinkende, rottende producten maar het gaat juist om producten die zuur en toch ook fris van smaak worden door het fermenteren. Het bederft dus niet maar wordt juist veel langer houdbaar gemaakt met deze methode. Daarnaast is fermentatie ook een goede manier om smaken aan te passen. Denk aan bier, brood, wijn, zuurkool, yoghurt, boter, kaas en zure room, maar ook vanille, koffie, thee, chocola, droge worst, tabasco, sojasaus zijn gefermenteerd. Dertig tot 40% van de producten die we dagelijks eten zijn ontstaan door fermentatie. Gelukkig voor ons kunnen we zelf ook fermenteren en is het ook nog is makkelijk en leuk om te doen.

Wist jij dat?

Bio basics

Jouw cellen voedingstoffen opnemen en afvalstoffen uitscheiden. Wanneer jouw cel te veel omega 6 bevat en te weinig omega 3 werkt de cel niet optimaal. Op de lange termijn kan dit voor problemen zorgen. Wil jij een optimale cel werking? Zorg dan dat jouw cel gezond wordt door omega 3 toe te voegen aan jou huidige voedingspatroon.

Volg Online Een Cursus

handboek fermenteren

Blog Categorieën

Waarom passen we fermenteren toe?

Naast de houdbaarheid van een product verlengen en de smaken veranderen, heeft fermenteren ook veel gezondheidsvoordelen. Zo is gefermenteerd voedsel beter verteerbaar en kan het makkelijker worden opgenomen in je lichaam. Dit komt omdat de goede bacteriën die door fermentatie ontstaan de lastig opneembare stoffen in voedingsmiddelen afbreken. Slecht afbreekbare stoffen kunnen worden gevonden in voedingsmiddelen als paprika, ui en prei. Deze groenten zouden dus door fermentatie beter kunnen worden opgenomen in het lichaam. Je zal dan minder snel klachten ervaren als krampen, buikpijn of een opgeblazen gevoel.

Naast dat fermentatie slechte dingen afbreekt, bouwt het ook goede dingen op. De darmen krijgen probiotica en deze zijn goed voor jouw immuunsysteem en beschermt onze dikke darm tegen ziektemakers. Probiotica zijn levende bacteriën (micro-organismen) die helpen de darmen gezond te houden en zo dus je gehele immuunsysteem. Probiotica kun je ook slikken in supplement vorm, maar het is lekkerder om het te drinken. Een voorbeeld van een probiotica-drankje is kefir.

Kefir gefermenteerde drank

Een steeds bekender wordende drank is Kefir. Kefir is een van de dranken naast Kombucha en Gemberbrug die veel probiotica bevat. Het is dus goed voor het darmenstelsel! Het is een frisse drank met een prikkel op de tong. Door het fermentatie proces ontstaat er namelijk koolzuur waardoor het proeft als een soort zoete frisdrank. De perfecte en gezonde vervanger voor alle slechte frisdranken zoals cola, siroop, sinas etc.

Lijkt het jou leuk om te beginnen met Kefir, wat dus niet alleen ontzetten lekker is maar ook nog eens een verantwoord drankje met vele gezondheidsvoordelen, kijk dan de video: Start jou eigen kefir proces. In deze video wordt een basis recept weergegeven, maar er zijn veel meer recepten te vinden. Het is maar net wat je lekker vindt.

Hoe schaf je kefir aan?

Kefir verdubbeld al na 3 dagen. Zo heb je dus al snel té veel Kefir. Op Marktplaats zijn er genoeg advertenties voor het kopen van Kefir. Het kost haast niks en er is altijd wel een adres bij jou in de omgeving. Super handig dus!

Koop je het liever in de winkel dan is https://www.kefirshop.nl/ De beste plek om je kefir aan te schaffen. Ze hebben alles wat je nodig hebt om te starten met Kefir fermenteren op één plek.

Wil je meer dan alleen kefir fermenteren? Start dan met het fermenteren handboek!

Houd jij ook zo van in de keuken staan en wil je eens wat nieuws proberen? Naja ‘nieuw’ het is al eeuwen oud, maar voor jou nog helemaal nieuw. Start dan de onderstaande online cursus of lees het handboek over fermenteren. Hierin staan vele recepten, handige tips en trucs en eigenlijk alle informatie die je nodig hebt om te starten met fermenteren.

In het handboek lees je wat fermentatie inhoudt, wat je ervoor nodig hebt, waarom jij het zou moeten doen, wat de gezondheidsvoordelen zijn en natuurlijk heerlijke fermentatie recepten. Recepten waar je zelf nooit aan zou denken en niet eens wist dat dit mogelijk was. Dit voor een prijs van 12 euro! Waarom zou je nog twijfelen?

Ben jij niet zo van het lezen, maar heb je liever uitleg en recepten via beeldmateriaal? Start dan met de online cursus fermenteren! Super leuk en leerzaam.

Zin gekregen om te beginnen met fermenteren? Druk dan hieronder op de link voor het handboek of de online cursus en leer wat er allemaal mogelijk is!

Start Met Fermenteren

handboek fermenteren

Volg Online Een Cursus

online cursus fermenteren

Ook Interessant voor jou

Interessant Voor Jou

Welk Huidtype Heb Jij en Welke Skincare is Geschikt Voor Jouw Huid?

Als het gaat om het onderhouden van een gezonde en stralende huid, is het kennen van je huidtype de eerste stap om ervoor te zorgen dat je de juiste huidverzorgingsproducten en behandelingen gebruikt die passen bij jouw specifieke behoeften. Er zijn vier belangrijke...

Simpele Basis Make-up Remover Voor Alle Huidtype

Deze basis make-up remover is geschikt voor het verwijderen van zware make-up, maar kan ook gebruikt worden als een heerlijke dikke moisterising voetcrème of schilferende huid crème.Ingrediënten 1 eetlepel jojoba olie 7 eetlepels plantaardige vet (bijv. kokosvet) 10...

Banaan Omringt Met Pure Chocolade, Gezond Verantwoord.

Over Dit Recept Personen4 Bereiding20 min Calorieën700 GerechtDiner Personen1 Bereiding20 min Calorieën135 GerechtTussendoortje Wist jij dat?Jouw cellen voedingstoffen opnemen en afvalstoffen uitscheiden. Wanneer jouw cel te veel omega 6 bevat en te weinig omega 3...

Overnight Oats Met Kaneel, Zaden en Banaan

Over Dit Recept Personen4 Bereiding20 min Calorieën700 GerechtDiner Personen1 BereidingMax 10 min Calorieën330 GerechtOntbijt Wist jij dat?Jouw cellen voedingstoffen opnemen en afvalstoffen uitscheiden. Wanneer jouw cel te veel omega 6 bevat en te weinig omega 3 werkt...

Mijn Zoektocht Naar Een Stralende Huid en Een Gezonde Leefstijl

Deze before beelden hieronder zijn voor mij enorm confronterend. Ik heb namelijk altijd last gehad van een onrustige huid, waardoor ik me niet mooi voelde en afstand van mensen wilde houden. Als schoonheidsspecialiste ontdekte ik dat alleen het gebruik van...

Exfoliërend en Blekend Yoghurt Masker Voor Alle Huidtypen

Yoghurt is ideaal voor het oplichten van de vlekkerige en oneven huid. Bij regelmatig gebruik zal de huid steeds meer oplichten en zal je huid steeds meer egaal worden. Pure yoghurt is ook een verzachtende niet agressieve exfoliant die bij herhaald gebruik steeds...

Groentesap Dag Één Keer in de 14 Dagen Ter Ondersteuning Van je Lever, Zeer Aan te Raden!

Je lever, de afvalreiniger van het lichaam, heeft het met ons huidige voedingspatroon enleefgewoontes zwaar te verduren. Denk hierbij aan veel kant en klaar maaltijden, voeding (groenteen fruit) uit kassen, e-nummers, suikers, frisdranken en tekort aan vitamine en...

skincare recepten template

Deze gezichtsreiniger is geschikt voor elk huidtype. Hij verwijderd vuil, vet en make-up resten. Naast zijn reinigende kracht is de reiniger ook een hydraterende moisturiser en bevat hij ontstekingsremmende eigenschappen. Door de herstellende kracht van calendula kan...

Aloë Vera en Calendula Gezichtsreiniger Voor elk Huidtypen

Deze gezichtsreiniger is geschikt voor elk huidtype. Hij verwijderd vuil, vet en make-up resten. Naast zijn reinigende kracht is de reiniger ook een hydraterende moisturiser en bevat hij ontstekingsremmende eigenschappen. Door de herstellende kracht van calendula kan...

Keto Tonijnsalade

Over Dit Recept Personen4 Bereiding20 min Calorieën700 GerechtDiner Personen1 Bereiding10 min Calorieën310 GerechtLunch Wist jij dat?Jouw cellen voedingstoffen opnemen en afvalstoffen uitscheiden. Wanneer jouw cel te veel omega 6 bevat en te weinig omega 3 werkt de...
7

Neem Contact op

Bedankt voor het lezen van deze blog! Als je vragen, opmerkingen of suggesties hebt, aarzel dan niet om contact  op te nemen. Bedankt en tot snel!

Holistische therapie

Holisme is een filosofie die stelt dat het geheel meer is dan de som der delen. In de context van gezondheid en welzijn betekent holistisch dat er aandacht wordt besteed aan de gehele persoon, inclusief de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten. Het gaat niet alleen om het behandelen van specifieke symptomen of ziektes, maar om het bereiken van een algehele gezondheid en balans. Holistische benaderingen omvatten vaak meerdere disciplines en therapieën, zoals voeding, beweging, mindfulness en alternatieve geneeswijzen.